La Bella Figura Logo - malé

Italská dieta – Recepty

jidlo

parmigiana web

JÍST ZDRAVĚ NEZNAMENÁ NUTNĚ BEZ CHUTI

 

S trochou vynalézavosti se můžeme vydat po stopách zapomenutých chutí a vůní, a objevit nové recepty, výborné a zároveň zdravé. Můžeme toto pojmout jako malou výzvu a zkoušet a hledat nové kulinářské možnosti. Nabízí se nám nepřeberné množství zajímavých ingrediencí, bylin a koření rozmanitých chutí…

Fantazii se meze nekladou!!!

Pojďme si pochutnávat na skvělých receptech, experimentovat a hrát si – výsledek bude stát za to!!!

Následující receptář berte jako návod, který Vám pomůže se zorientovat v novém způsobu přípravy potravin, a pomůže Vám najít si vlastní styl. Přinášíme Vám základní recepty, které jsou vhodné pro první cyklus našeho režimu, a jak zjistíte určitě i Vy, s malou obměnou mohou být výbornou pochoutkou i v následujícím udržovacím cyklu i k servírování Vaší rodině a přátelům.

Další recepty budeme pravidelně publikovat na našem blogu, tak si nenechte ujít novinky a další zdravé pamlsky.

My se těšíme na vaše kulinářské zážitky, podněty a nové recepty!!!

Buon appetito!

RECEPTY

Kuřecí závitek se špenátem  Involtino di pollo con spinaci

1) Na recept si připravíme 350-400g kuřecích prsou, 220g špenátu, 80g krůtí šunky, sůl, česnek, koření podle chuti, jablečný ocet, malou cibuli, řapíkatý celer (pro 2 osoby)

2) Čerstvý špenát povaříme krátce v osolené vodě, případně mražený listový špenát rozmrazíme, pokrájíme na drobno a přidáme česnek, sůl, trochu na jabl.octě orestovanou nakrájenou cibulku a na měsíčky drobně nakrájený řapíkatý celer , popř. bílek a trošku pepře, a vše krátce podusíme

3) Kuřecí prsa si naklepeme na plátky, osolíme, přidáme grilovací koření, poklademe krůtí šunkou a vrstvou z předem připraveného špenátu. Plátek zavineme a spíchneme párátky nebo jehlami na závitky. Povrch posypeme troškou koření a zabalíme do alobalu

4) Pečeme (v elektrické troubě na 180°C asi 25 minut). Pečeme- li závitek na nepřilnavém pekáči bez alobalu, podléváme trochou vývaru

5) Po upečení ozdobíme petrželkou a obložíme salátem (např. polníček, ledový/ římský salát/ Little gem, salátová okurka, fenykl, 1-2 cherry rajčátka), salátové koření, citronová štáva)

V následném – udržovacím režimu můžeme přidat trošičku (5g) oleje, a vyzkoušet místo šunky kousek gorgonzoly a hrst sekaných ořechů – výborné a pikantní!

Pečené kuličky z hovězího masa na salátu
Polpette di manzo al forno con l´insalata

1) Na recept si připravíme 360 g hovězího (mletého) masa, sůl, česnek, petrželku, 1 bílek, 1 malou cibuli, koření, zelený salát (polníček, ledový/ římský salát, salátová okurka, fenykl, 1-2 cherry rajčátka), salátové koření, citronovou štávu (pro 2 osoby)

2) Nakrájenou cibulku orestujeme na jablečném octě

3) Jemně mleté libové hovězí maso smícháme se solí, pepřem, orestovanou cibulkou, 1 bílkem, česnekem, petrželkou a kořením (bazalka, oregano, tymián, rozmarýn apod.), a utvoříme kuličky.

4) Kuličky vložíme do pekáčku na pečící papír a upečeme (cca 20-30 min na 180°C).

5) Pečenými kuličkami se ozdobí míchaný a okořeněný salát (např. polníček, salátová okurka, fenykl, 1-2 cherry rajčátka), salátové koření, sůl a citronová štáva)

V následném – udržovacím režimu můžeme přidat trošičku (5g) oleje, a do masové směsi hrstku parmazánu/ pecorina (ovčí tvrdý sýr) a sekanou šunku

pesce_zucchine

Ryba na cuketovém lůžku, s mandlemi
Pesce con zucchine e mandorle

1) Na recept si připravíme 2 plátky / kousky ryby(2 x 180g), cuketa, pár oloupaných mandlí, lístky máty, sůl, česnek, koření- grilovací/ na ryby, jablečný ocet/balsamikový ocet/Crema a base di Aceto Balsamico con Limone

2) Očištěné kousky/plátky ryby (platýz/ filé z tresky/ halibut/ mečoun/ žralok/ mořská štika aj.) okořeníme a máme 2 možnosti úpravy. Buď můžeme okořeněnou rybičku orestovat na pánvi, nebo zabalit do alobalu, s kořením a balsamikovým octem či pár kapkami balsamikového krému, a upéct v troubě asi při 180°C

3) Oloupaná cuketa se nakrájí na kostičky a podusí s troškou jablečného nebo balsamikového octa, ochutí se česnekem, osolí, a přidá se pár oloupaných a posekaných mandlí

4) Ze  zeleninovo-mandlové směsi vytvoříme na talíři podklad, na který naklademe upečenou rybičku

5) Můžeme dozdobit petrželkou nebo lístky máty a  servírujeme

V následném – udržovacím režimu můžeme přidat trošičku (5g) oleje a suché bílé víno

involtini_vitello

Telecí závitky s kaparami
Involtini di Vitello con i capperi

1) Na recept si připravíme 350-400g velmi tenké plátky telecího masa, 1 lžíci solených kaparů, 1 lžíci nasekané petrželky, 2 lžíce citronové šťávy, pepř a sůl (pro 2 osoby)

2) Připravíme si do mističky směs: rozmícháme trochu soli, čerstvě mletý pepř a citron. Přidáme nasekané opláchnuté kapary a petrželku

3) Maso, nakrájené na velmi tenké plátky, potřete touto směsí, volně srolujte a zabalte do jednotlivých lůžek/čtverců z pečícího papíru, které uzavřete jako balíček s dorty na obou koncích

4) Položte jednotlivé kusy na plech/pekáč, a pečte při 200°C asi 10 – 12 minut

5) Závitky můžete podávat se zeleným salátem (např. polníček, ledový/ římský salát, salátová okurka, fenykl, 1-2 cherry rajčátka), salátové koření, citronová štáva)

V následném – udržovacím režimu můžeme vyzkoušet potřít maso pestem, místo kaparů zabalit do masa kousek šunky, mozzarely, ozdobit lístkem šalvěje a podusit na vývaru

funghi_ripieni

Plněné žampióny
Funghi ripieni

 1) Na recept si připravíme 6 středních žampiónů, 360g (mletého) masa, sůl, česnek, petrželku, koření, cibulku, jablečný ocet (pro 2 osoby)

2) Žampiony očistíme, odstraníme nožičky, vydlabeme a dáme stranou pro přípravu směsi na plnění

3) Na směs můžeme použít směs z jakéhokoliv libového masa nebo drůbeže (kromě vepřového). Orestujme na pánvi cibulku na jablečném octě, přidáme mleté maso, nakrájené vnitřky žampionů, sůl, česnek a petrželku nebo jiné koření dle chuti. Lehce podusíme

4) Připravenou směsí naplníme vydlabané kloboučky žampiónů, vyskládáme na pečící papír na plech a pečme v troubě 15- 20 min asi při 180°C.

5) Podáváme se zeleným salátem (polníček, ledový/ římský salát, salátová okurka, fenykl, 1-2 cherry rajčátka), salátové koření, citronová šťáva)

V následném – udržovacím režimu můžeme vyzkoušet přidat do masové směsi sušená rajčata, a na povrch hrstku strouhaného parmazánu, případně smíchaného s lžící strouhanky a (5g) olivového oleje pro vytvoření křupavé krusty

zucchine_tonno

Cukety plněné tuňákem po ligursku
Zucchine ripiene alla Ligure

 1) Na recept si připravíme 2 větší cukety, 2 plechovky tuňáka ve vlastní šťávě, 1 menší cibuli, petrželku, 1 bílek, sůl a pepř, Šmaky/Šmakoun (pro 2 osoby)

2) Cukety omyjeme, a celé blanšírujeme/vaříme v osolené vodě asi 3-6 minut, podle velikosti. Po vychladnutí je rozpůlíme, vydlabeme lžičkou, tak vytvoříme dlouhé mističky k naplění

3) Nakrájíme nadrobno cibulku a orestujeme na jablečném octě.

4) Konzervovaný tuňák scedíme, přidáme orestovanou cibulku, petrželku, bílek, sůl a nadrobno nasekaný Šmaky/Šmakoun (obsahuje jen bílky). Můžeme též přidat vnitřek vydlabaných cuket.

5) Připravenou směsí naplníme půlky cuket, které dáme na pečící papír do pekáčku. Pečeme v troubě 20-30 minut, až získají pěknou zlatou kůrku.

Originální a starý recept obsahuje kromě olivového oleje také trošku strouhanky/v mléce namočené veky, strouhaný parmezán, vejce, nasekané ančovičky/ kapary v soli, a trochu piniových oříšků, tak to potom můžete vyzkoušet také ;-)

coniglio_rosmarino

Králík na rozmarýnu a citrónu se špenátem
Coniglio al rosmarino e limone con gli spinaci

 1) Na recept si připravíme 400 g králičího masa, sůl, pepř, vývar, 2 stroužky česneku, 1 snítku čerstvého rozmarýnu/lze použít i sušený, 1 lžíci citronové šťávy (pro 2 osoby)

2) Králičí maso opláchneme, osušíme a vetřeme sůl a pepř. Nasekáme si nadrobno česnek a rozmarýn. Do pekáče nalijeme trochu vývaru a na něj položíme maso a posypeme nasekanou směsí

3) Troubu předehřejeme na 150 °C. Poté vložíme pekáč s masem a pečeme cca 1 hodinu (podle velikosti porce) čas od času podléváme vypečenou šťávou.

4) Špenát připravíme jednoduše. Na jablečném octě podusíme trochu cibulky, přidáme česnek, špenát, popř. bílek a trošku pepře

5) Po upečení maso vyjmeme z pekáče, šťávu z pečeně případně ještě osolíme, opepříme a dochutí­me citronovou šťávou. Podáváme s připraveným špenátem.

V následném – udržovacím režimu můžeme přidat trošičku (5g) oleje, do špenátu trochu kys.smetany (10 g) nebo rozmíchané Ricotty

Kuličky z krůtího masa a brokolicí
Polpette di tacchino con broccoli

1) Na recept si připravíme 360g krůtího masa, sůl, česnek, petrželku, 1 bílek, koření, 1 cibulku, jablečný ocet, 250 – 400g brokolice (pro 2 osoby)

2) Cibulku orestujeme na jablečném octě. Krůtí maso nasekáme v mixéru, smícháme se solí, pepřem, cibulkou, 1 bílkem, česnekem, petrželkou a kořením (např.grilovací)

3) Brokolici, horní sytě zelenou část, očištěnou a rozdělenou na růžičky dáme podusit – do hrnce dáme asi jen 5 cm vody, stroužek česneku a sůl, vše přiklopíme a krátce necháme povařit / v páře podusit (5-8 min)

4) Vychladlou brokolici rozsekáme nebo rozmixujeme nadrobno a smícháme s ochuceným masem. Ze směsi utvoříme kuličky nebo placičky, které naskládáme do pekáčku na pečící papír a upečeme  v troubě (cca 20 min asi při 180 °C)

5) Podáváme se zeleným salátem (polníček, ledový/ římský salát, salátová okurka, fenykl, 1-2 cherry rajčátka), salátové koření, citronová šťáva)

V následném – udržovacím režimu můžeme vyzkoušet přidat do masové směsi nastrouhaný sýr Blaťácké zlato (Italové pro tento recept používají sýr Taleggio z Lombardie – polotvrdý zrající sýr s výrazným smetanovým aroma )

involtini_zucchine

Závitky z cukety a ryb
Involtini di zucchine e pesce

1) Na recept si připravíme 350-400g bílé ryby (filé z tresky, halibut, platýz…), 1 cuketu, sůl, česnek koření podle chuti (např. provensálské ), jablečný ocet, pár kaparů, vývar (pro 2 osoby)

2) Rybu nakrájíme na malé špalíčky, které pak budeme balit do cuket.

3) Cuketu nakrájíme na dlouhé a tenké plátky, osolíme, a orestujeme na pánvi nasucho, nebo s troškou jablečného octa. Plátky poté můžeme jen okořenit, nebo je potřeme balsamikovou redukcí (krém z balsam.octa)

4) Na orestované plátky cuket položíme špalíček ryby, pár kaparů a koření, a vše zavineme a spíchneme párátky nebo jehlami na závitky

5) Takto připravené závitky naskládáme do pekáčku, posypeme kořením, podlijeme trochou vývaru a pečeme (v elektrické troubě na 180°C asi 25 minut). Po upečení ozdobíme petrželkou.

V následném – udržovacím režimu můžeme místo cukety použít nasucho orestované tenké plátky lilku, plátky zeleniny potřít pestem, podlévat vše bílým vínem a přidat na povrch hrstku strouhaného parmazánu, smíchaného s lžící strouhanky a (5g) olivového oleje pro vytvoření krusty

Krůtí špíz
Spiedini di tacchino

1) Na recept si připravíme 360g krůtího masa, sůl, pepř, grilovací koření, sušený česnek, citronovou šťávu, nasekané listy bazalky, menší cibuli, mladou cuketu, můžeme přidat kousek lilku, pórku nebo i žampiónů (pro 2 osoby)

2) Krůtí maso omyjeme a nakrájíme na kousky. Připravíme si lehkou marinádu z cintrónové šťávy, grilovacího koření (popř. koření na kuře), pepře, soli, česneku a nasekaých listů bazalky. Maso naložíme do marinády a krátce necháme odležet

3) Zeleninu omyjeme a nakrájíme na kousky/kolečka , cibuli po oloupání nakrájíme na měsíčky nebo čtvrtky

4) Na špejle střídavě napichujeme kousky masa a zeleniny, celé špízy posypeme libovolným kořením nebo potřeme zbylou marinádou.

5) Špízy pečeme v kontaktním grilu, v alobalu nebo na nepřilnavém pekáči, až do zlatova

V následném – udržovacím režimu můžeme přidat do marinády trošku (5g) oleje a bílého vína, a přidat červenou a zelenou papriku.

zucchine_carne

Cukety plněné masem
Zucchine ripiene di carne

1) Na recept si připravíme 2 větší cukety, mleté libové maso, 1 menší cibuli, petrželku, 1 bílek, sůl, pepř  bylinky a koření dle vaší chuti (pro 2 osoby)

2) Tento recept je obdobný jako již zmíněné cukety s tuňákem. Cukety omyjeme, a celé blanšírujeme/vaříme v osolené vodě asi 3-6 minut, podle velikosti.

3) Po vychladnutí cukety rozpůlíme, vydlabeme lžičkou, tak vytvoříme dlouhé mističky k naplnění, a vydlabanou část použijeme do náplně

4) Na náplň můžeme použít směs z jakéhokoliv libového masa nebo drůbeže (kromě vepřového). Orestujme na pánvi cibulku na jablečném octě, přidáme mleté maso, vnitřek cuket, sůl, petrželku a koření dle chuti ( my doporučujeme čerstvou mátu). Lehce podusíme a vmícháme bílek

5) Připravenou směsí naplníme půlky cuket, které dáme na pečící papír do pekáčku. Pečeme v troubě 20-30 minut, až získají pěknou zlatou kůrku.

V následném – udržovacím režimu můžeme vyzkoušet přidat do směsi sušená rajčata, kapary nebo trošku boloňské omáčky, a celé posypat strouhaným parmazánem nebo přikrýt plátkem sýra

 

finocchio_gratinato

Plněný gratinovaný fenykl
Finocchio ripieno gratinato

1) Na recept si připravíme 2 fenykly, 50 g drůbeží šunky, mozzarellu, ricottu a muškátový oříšek, sůl pepř (pro 2 osoby)

2) Fenykl očistíme, opláchne a dáme vařit v hrnci s osolenou vodou asi 20 min

3) Po vychladnutí fenykl rozkrojíme podélně na polovinu, získáme tím  malé mističky k plnění

4) Původní bešamelovou omáčku v originálním receptu nahradíme ricottou rozmíchanou s kapkou vody, přidáme rozsekanou šunku, mozarellu nakrájenou na kostičky, muškátový oříšek, sůl a pepř podle chuti

5) Naplěné fenykly vyskládáme na pekáček na pečící papír a pečeme při 180°C asi 15 – 20 minut

V následném – udržovacím režimu můžeme přidat do náplně nasekané vlašské ořechy nebo pár pinií a posypat strouhaným parmazánem