
Jehněčí kotlety se špenátem – velikonoční recepty
Tradiční italské velikonoční jídlo, které se připravuje na mnoho způsobů. Záleží na regionu: Náš oblíbený recept je: „Abbacchio al forno“ – typický, jednoduchý recept z Lazia, plný voňavých bylinek. Obvykle se připravuje s pečeným bramborem. My samozřejme hledáme cestičky, jak si pochutnat, ale zároveň udržet kalorie a přísun uhlovodanů pod kontrolou. Nabízíme Vám tedy upravený, ale výtečný recept na skvělé:
Jehněčí kotlety se špenátem
Ingredience (pro 4 osoby)
- 800 g jehněčího hřbetu
- 500 g nejlépe čerstvého listového špenátu
- 2 šalotky/cibulky
- bylinky (petržel, tymián a rozmarýn) dodají jehněčímu výbornou chuť a vůni, tak rozhodně nešetřete. Můžete použít i čerstvé bylinky, záleží na vás
- citrónová šťáva
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl, a medvědí sušený česnek (nebo čerstvý), popř. omáčku demi-glacé/ nebo tzv.redukci (balsamikový ocet)
Příprava
Troubu předehřejeme na 200, horkovzdušnou na 180 °C.
Připravíme si v misce citrónovou šťávu a olej, přidáme sůl, šalotku, všechny připravené bylinky a česnek. Pokud použijeme čerstvý česnek a bylinky, nasekáme vše na drobno. Dobře promícháme.
Celý hřebínek masa omyjeme a osušíme. Nakrojíme jednotlivé porce (žebra) a potřeme připravenou bylinkovou směsí, v zářezech i ze všech stran, aby bylo jehněčí dobře obaleno a vůně bylinek pronikla dobře do masa.
Podlijeme vínem a vložíme do předehřáté. Můžeme na chvíli přikrýt alobalem, aby se nejdríve zatáhlo. Po upečení hřbet ostrým nožem rozkrájejte na jednotlivé kotletky.
Šalotku nakrájíme na drobno a orestujeme na pánvi. Nedietně na oleji, dietně jednoduše na jablečném octu nebo vodě :-). Přidáme propláchnutý a odkapaný špenát a česnek. Dochutíme solí a pepřem a vše zprudka opečeme – špenát je hotový během pár okamžiků.
Dobrou chuť a přejeme krásné Velikonoce 
LBF
Zajímají vás i jiné velikonoční recepty? Zkuste „Plněná vejce“ nebo „Velikonoční nádivku bez lepku„