Jehněčí kotlety se špenátem –  velikonoční recepty

Jehněčí kotlety se špenátem – velikonoční recepty

Tradiční italské velikonoční jídlo, které se připravuje na mnoho způsobů. Záleží na regionu: Náš oblíbený recept je: „Abbacchio al forno“ –  typický, jednoduchý recept z Lazia, plný voňavých bylinek. Obvykle se připravuje s pečeným bramborem. My samozřejme hledáme cestičky, jak si pochutnat, ale zároveň udržet kalorie a přísun uhlovodanů pod kontrolou. Nabízíme Vám tedy upravený, ale výtečný recept na skvělé:

Jehněčí kotlety se špenátem

jehneci kotlety se spenatem

Ingredience (pro 4 osoby)

  • 800 g jehněčího hřbetu
  • 500 g nejlépe čerstvého listového špenátu
  • 2 šalotky/cibulky
  • bylinky (petržel, tymián a rozmarýn) dodají jehněčímu výbornou chuť a vůni, tak rozhodně nešetřete. Můžete použít i čerstvé bylinky, záleží na vás
  • citrónová šťáva
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl, a medvědí sušený česnek (nebo čerstvý), popř. omáčku demi-glacé/ nebo tzv.redukci (balsamikový ocet)

Příprava

Troubu předehřejeme na 200, horkovzdušnou na 180 °C.

Připravíme si v misce citrónovou šťávu a  olej, přidáme sůl, šalotku, všechny připravené bylinky a česnek. Pokud použijeme čerstvý česnek a bylinky, nasekáme vše na drobno. Dobře promícháme.

Celý hřebínek masa omyjeme a osušíme. Nakrojíme jednotlivé porce (žebra) a potřeme připravenou bylinkovou směsí, v zářezech i ze všech stran, aby bylo jehněčí dobře obaleno a vůně bylinek pronikla dobře do masa.

Podlijeme vínem a vložíme do předehřáté. Můžeme na chvíli přikrýt alobalem, aby se nejdríve zatáhlo. Po upečení hřbet ostrým nožem rozkrájejte na jednotlivé kotletky.

Šalotku nakrájíme na drobno a orestujeme na pánvi. Nedietně na oleji, dietně jednoduše na jablečném octu nebo vodě :-).  Přidáme propláchnutý a odkapaný špenát a  česnek. Dochutíme solí a pepřem a vše zprudka opečeme – špenát je hotový během pár okamžiků.

 

Dobrou chuť a přejeme krásné Velikonoce :-)

 

LBF

Zajímají vás i jiné velikonoční recepty? Zkuste „Plněná vejce“ nebo „Velikonoční nádivku bez lepku


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>