Velikonoční nádivka bez lepku

Velikonoční nádivka bez lepku

Symbol tradiční velikonoční tabule: Velikonoční nádivka nazývaná také hlavička, velikonoční svítek, či sekanice, která se tradičně podává na Bílou sobotu k večeři.

Velikonoce jsou též svátky jara, a proto do nádivky přidáváme vždy něco čerstvého zeleného (např. pažitku, openec, libeček nebo petrželku). V originál receptu se nikdy nevynechávají nasekané mladé kopřivy, jako symbol jara.

Velikonoční nádivka - skvělá teplá i studená

(bez lepku i pečiva – potěší i příznivce paleostravy)

nadivka mini 2nadivka mini

Ingredience (pro 6 osob)

  • 6 vajec (lze část nahradit sušenými bílky – uberou kalorie i cholesterol)
  • 600 g vařeného uzeného masa
  • 40 g rozpuštěného másla + 10 g na vymazání formy (tady to necháme na vás, může být i méně, ale nezaměnit, prosím, margarín za máslo)
  •  2 hrsti petrželky a rukoly (lze použít i čerstvý a spařený špenát, ale samozřejmě doporučujeme klasické kopřivy) + další „zeleň“ dle chuti
  • hrst lupínků z loupaných mandlí na ozdobení
  • sůl a muškátový oříšek

Příprava

Troubu předehřejeme na 200, horkovzdušnou na 180 °C.

Připravíme si rozpuštěné máslo, a nasekanou petrželku a rukolu (včetně dalších zelených přísad, které jste zvolili) a libové uzené maso nakrájené na kostičky.

Vejce rozklepneme a oddělíme bílky (jak bylo uvedeno, můžete použít i sušené). V jiné míse ušleháme bílky do tuha (když nadzdvihnete metlu, špičky sněhu se neohýbají).

Žloutky promícháme  s rozpuštěným máslem, rozsekanou petrželkou a rukolou, solí a špetkou muškátového oříšku. Přidáme uzené maso a do směsi  lehce vmícháme sníh z bílků.

Formu/formičky vymažeme máslem a naplníme nádivkou. Uhladíme povrch a posypeme mandlemi, nakrájenými na nudličky.

Pečeme asi tak půl hodiny, dokud nebude nádivka pevná a zlatavá. Použijeme – li menší formičky, doba pečení se samozřejmě zkrátí ( zkusíme špejlí)..

Pozn.: Toto je pochopitelně verze light bez uhlovodanů (bez lepku). Nicméně, pokud nejste na režimu a můžete konzumovat pečivo, použijeme 1-2 celozrnné rohlíky, které nakrájíme na kostky, a po namočení ve vývaru z uzeného masa, přidáme do směsi.

Dobrou chuť a veselé Velikonoce :-)

_

PS: Nádivka má mnohá krajová pojmenování a mnoho variant. Někde se přidává maso nebo králičí a kuřecí vnitřnosti. Existují ale také recpety bez masa, např. s houbami. Nejklasičtějsí je však nádivka s uzeným masem a mladými čerstvými kopřivami, doplněná vejci.  Nádivky všeho druhu máme moc rády, a připravujeme je  po celý rok, nejen na velikonoce.

LBF

Zajímají vás i jiné velikonoční recepty? Zkuste „Plněná vejce


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>