Fagottini fiorentini – Kapsy po florentsku

Fagottini fiorentini – Kapsy po florentsku

Místo klasického  listového těsta, používáme filo těsto. Neubere nic na chuti, ale za to pomůže značně snížit kalorickou hodnotu připraveného jídla.

Filo těsto pochází z turecké kuchyně, odkud doputovalo do Řecka, kde se mu říká „phillo“. Používá se především pro přípravu moučníků, jako je baklava nebo kataife. Dnes už ale není výsadou jen řecké kuchyně. My jsme ho použili v tomto jednoduchém, ale velmi rafinovaném receptu, vhodném též pro slavnostní menu:

Fagottini fiorentini – Kapsy po florentsku

fagottinipasta_300_200fagottini-di-salmone

Ingredience (pro 2 osoby)

  • 1 Filo těsto – nahradí skvěle listové těsto a ubere spoustu kalorií
  • 100 g žampiónů
  • 100 g losos (pokud nahradíme kuřecím masem, přidáme česnek)
  • 80 g mraženého sekaného špenátu (lze použít i čerstvý)
  • 1 žloutek
  • 1 cibule šalotka
  • 1 pol. lžíce nízkotučné smetany
  • 1 pol. lžíce oleje
  • estragon, sůl a pepř

Příprava

Omyté žampióny, oloupanou šalotku a očištěný losos nakrájíme na malé kostičky.

Rozmražený špenát orestujeme na pánvi se solí a pepřem. Jak jsme se již naučili, jde to i bez oleje :-). Pokud použijeme čerstvý špenát, krátce ho spaříme, přidáme sůl a pepř a nakrájíme na jemno.

Na rozehřáté teflonové nebo keramické pánvi, lehce potřené olejem, orestujeme na mírném ohni šalotku a houby (cca 5 minut), poté přidáme nakrájený losos, smetanu, estragon, sůl a pepř a za občasného míchání povaříme. Na závěr přidáme předem připravený špenát a vše dobře promícháme.

Připravenou směs necháme trochu vychladnout a rozehřejeme si troubu na 220 ° C.
Filo těsto si rozdělíme na 4 porce, na které doprostřed poklademe náplň. Můžeme vytvořit malé balíčky (kapsy) nebo měšce. Fantazii a kreativitě se meze nekladou. Kapsy po přeložení pevně stiskneme na okrajích, měšce zajistíme proti rozvázání. V obou případech potřeme žloutkem.

Vložíme do trouby a pečeme cca 15 min do zlatova. Podáváme se zeleninovým salátem.

Dobrou chuť

LBF

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>