Parmigiana di melanzane – Zapečený lilek s rajčaty a mozzarellou

Parmigiana di melanzane – Zapečený lilek s rajčaty a mozzarellou

Vážení, v předchozím příspěvku jsme mluvily o dvou slíbených receptech. Tady je ten druhý, milovaná Parmigiana, vynikající zapečený lilek s parmezánem !

Je možné, že tento lahodný pokrm je dědictví přítomnosti Arabů a Řeků na Sicílii, velmi totiž připomíná řeckou musaku a arabskou tahine. Jedna kuriozita – v některých částech Sicílie se prý přidává i čokoláda!

Parmigiana di melanzane – Zapečený lilek s rajčaty a mozzarellou

parmigiana_blog

Ingredience (Pro 4 osoby jako hlavní jídlo/nebo pro 8 osob jako přílohu)

  • 3 – 4 středně velké lilky (asi 1 kg)
  • 3 balíčky (asi 375 g) mozzarelly
  • 1 velká konzerva oloupaných rajčat (800 g)
  • 50 – 100 g strouhaného parmazánu
  • sůl, svazek bazalky, čerstvě umletý pepř
  • lze přidat a v omáčce i ponechat 3 stroužky prolisovaného česneku (Italové jsou nyní zděšeni .. :-O…my víme ;-)…promiňte nám to…)
  • pár kapek vinného octa z červeného vína
  •  a kvalitní olivový olej

Příprava

Nakrájejte lilky na kolečka cca 0,5 cm silné, osolte, a nechte vyrosit hořké kapičky, přibližně 15 min (nové odrůdy již ale nebývají hořké), poté opláchněte a osušte.

Po vypocení lilek Italové lehce obalí v mouce a smaží na oleji z obou stran. My jej ale orestujeme buď na téměř suché pánvi (s mašlovačkou rozetřených pár kapek oleje), nebo pro úplně lehkou verzi je naskládáme na plech, vyložený pečícím papírem tak, aby se nepřekrývala, a dáme péct či grilovat (do předehřáté trouby na 180-200°C), až změknou a dostanou zlatavou barvu (případně je můžeme jen opravdu trošičku postříkat olejem…).

Mozzarellu nakrájíme plátky, necháme odkapat, abychom ji zbavili nadbytečné tekutiny.

Připravíme si rajčatovou směs: rajčata nakrájíme na kousky, můžeme i je trochu rozmačkat vidličkou, použijeme i šťávu, a přidáme najemno rozsekanou čerstvou (lze i mraženou)bazalku, sůl, a umletý pepř, případně trochu italského koření/ nebo z Provence, a pro pikantnější chuť lze přidat i 3 stroužky prolisovaného česneku. V případě, že je směs příliš řídká, můžeme vše trochu podusit.

Dáme vyhřát troubu (na 180° C/horkovzdušnou na 160°C), jako první vytřeme formu troškou rajčatové směsi, dáme první vrstvu lilku, potřeme ji rajčatovou směsí, na to poklademe kousky mozzarelly (můžeme dát do vrstev i trošku parmazánu, podle možnosti), opět lilky, na to rajčatovou směs a tak dále (podle velikosti formy), dokud nebude vše naskládáno ve formě. Poslední vrstva je z lilků potřených rajčatovou směsí. Povrch můžeme trochu pokapat vinným octem z červeného vína. Nakonec vše zasypeme strouhaným parmazánem, a maličko pokapeme olivovým olejem.

Vše dáme zapéct do předehřáté trouby na 180°C, po dobu asi 30-35 minut (podle trouby), a po upečení necháme asi 10 min odpočinout.

Parmigianu podáváme ozdobenou čerstvou bazalkou, samotnou nebo s pečivem, nebo jako vynikající přílohu k pečenému / grilovanému masu nebo rybě. Jako lahodný nápoj se k tomu skvěle hodí lehké červené víno, plné sluníčka…

Věděli jste, že…

Receptů na zaručeně pravou “Parmigianu” existuje nespočet, např. na Sicílii původní základní recept byl z předem připravených surovin (osmažené plátky lilků, rajčatové salsy, sýra Pecorino a Caciocavallo(pařený sýr) a bazalky. Vše zde poskládají a vytvoří několik vrstev na hlubokém talíři, nechají trochu odpočinout a podávají, a to bez pečení! V létě je to úžasně osvěžující, většinou ale obecně všichni dávají přednost tepelné úpravě, a Parmigianu zapékají v troubě.

V Neapoli se nahradil sýr mozzarellou, samozřejmě buvolí, a opět se plátky lilku obalí v mouce a namočí v našlehaném vejci, v některých oblastech zase lilky dokonce nakonec obalí ve strouhance, občas v Neapoli vkládají plátky vajec, někde kombinují parmazán s plody moře, s rybkou, a nebo zase na severu do Parmigiany přidávají dušenou šunku nebo i Mortadelu – jak je komu libo! V podstatě, čím chudší byl kraj, tím více obalovali a smažili, aby výsledný pokrm byl co nejsytější…V dnešní době začíná převažovat snaha ubrat kalorie, kde se dá…, a výsledné báječné chuti to přesto nijak neublíží !

Parmigiana je báječné a slavné klasické italské jídlo, které se může i obměňovat – místo lilku se použije cuketa, chutná výborně také!

Buon Appetito!


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>