Caponata – zeleninová pochoutka ze slunné Sicílie

Caponata – zeleninová pochoutka ze slunné Sicílie

A tady je pro všechny naše přátele ten lahodný recept, který jsme Vám slíbily ;-).  Pravda, slíbily jsme dva recepty….

První je skvělá sicilská Caponata, která chutná hlavně studená, ale je možné ji podávat i jako teplou přílohu. Existuje samozřejmě více receptů, tento jsme si zapsaly před časem při naší první cestě na Sicílii.

Caponata siciliana

caponata_blog

Ingredience (pro 2 osoby)

  • 2 lilky
  • 250g rajčat
  • 50g černých nebo zelených oliv
  • 1 lžíce kaparů
  • 25g piniových oříšků
  • 1 menší cibule
  • 2 řapíky celeru
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • 1-2 lžíce balsamico octa (aceto balsamico)
  • sůl a pepř, špetka cukru

Příprava

Nakrájejte lilky asi na 2 cm kostky, osolte, a nechte vyrosit hořké kapičky (nové odrůdy již ale nebývají hořké), poté opláchněte a osušte. Oloupaná a nakrájená cibule na plátky se orestuje do zlatova na 1 lžičce oleje, poté se vyjme z pánve a dá se do mísy.

Na pánvi se orestují lilky do zlatova, vyjmou se a přidají k cibuli. Dále se opatrně osmaží vláken zbavený a na měsíčky nakrájený řapíkatý celer ( asi 10min), přidají se oloupaná a posekaná rajčata, a pomalu se vše restuje asi dalších 10min.

Odpeckované olivy, rozkrojené napůl, se přidají do pánve s kapary, piniovými oříšky, lilkem a cibulí, vše se prohřeje, přidá se ocet balsamico, sůl, pepř, cukr, a dobře zamíchá. Vše dohromady se ještě nechá pomalu dusit asi 15 min, aby se odstranila kyselost, a pokrm zhoustl.

Nejlépe je připravit caponatu večer, aby se do druhého dne dobře rozležela, podle sicilské tradice se podává chlazená.

Dobrůtka plná vzpomínek….

Ať si ji uděláme kdykoliv, vždy nám připomene „agriturismo“, objevené náhodou při hledání vhodného místa na koupání (nic není náhoda), kde jsme ji poprvé ochutnaly. Kombinace malebné terasy s výhledem na moře, žhavého sicilského slunce, vynikající kuchyně a neuvěřitelné pohostinnosti, zalitá skvělým červeným vínem, dala vzniknout opravdu úžasnému zážitku, nejen kulinářskému.

Dejte nám vědět, jak chutnala vám!


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>